psychomotorische therapie >> behandelaanbod >> .

Dit is een persbericht uit 2015, het geeft (nog steeds) een leuk inzicht wat mindfunesstraining voor je kan betekenen...

Mindfulnesstraining  voor Ouder en Kind in Zeist

Waar ben je met je gedachten? We komen te laat als je zo door gaat!

 

Het kind treuzelt, of ' vergeet' zijn tas in te pakken. De ouder probeert rustig te blijven, tot hij of zij (bijna) ontploft. Daardoor gaat het zeker niet sneller en is bij beide partijen de spanning hoog voor de dag nog goed en wel is begonnen. Herkenbare ochtendstress? Tijd voor een adempauze...

Mindfulnesstraining voor ouder en kind samen: een oplossing voor veel dagelijkse problemen, start dit najaar in Zeist.

Mindfulness is hot. Je struikelt erover op tv, op internet en in de bladen. En het lijkt met ongeveer álles te maken te hebben: mindful eten, mindful afvallen,  mindful ouderschap... Dat is minder gek dan het klinkt, omdat alles beter gaat als je het met aandacht doet. Maar dan wel met een speciaal soort aandacht.

Verlichting bij klachten: Dr. Susan Bögels van UvA minds -Academisch behandelcentrum voor ouder en kind- heeft onderzoek naar gedaan. Zij heeft aangetoond dat mindfulnesstraining vaak leidt tot een flinke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit, en verbetering van de aandacht en concentratie.  Speciaal bij jongeren met ADHD/Autisme (ASS & PDDnos) én hun ouders.

Ouders en kinderen hebben echter géén diagnose nodig om ervan te profiteren. Het beter kunnen sturen van aandacht, en het aannemen van de open en accepterende houding die zo kenmerkend is voor mindfulness, maken dat men beter om kan gaan met lastige gevoelens en gedachten. En die hebben ouders en kinderen natuurlijk allemaal wel eens, of misschien wel regelmatig.

 

Meer weten over mindfulness

Voor ouders die samen met zijn/haar kind willen gaan ontdekken wat mindfulness kan bieden, zijn er verschillende opties.

  1. Neuzen op internet kost niets. Of bekijk op YouTube video´s van grondlegger Jon Kabat-Zinn. Probeer ook vooral eens de MBCT oefeningen uit.
  2. Thuis samen kun je met hulp van een boekje en bijbehorende CD of downloads aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld:
    Stilzitten als een kikker van Eline Snel (5-12 jr);
    Mindfulness voor je kids of jongeren van David Dewulf
  3. Nog fijner is het om in groepsverband een training volgen. Het voordeel hiervan is dat je in acht weken veel kennis en ervaring opdoet met mindfulness.

 

Mindfulness in Zeist

In ZEIST start in oktober 2015 een laagdrempelige groep Mindfulness voor jeugd vanaf 8 jaar tot 18 jaar en hun ouders. Nieuw is dat deze groepen gelijktijdig met de ouders gegeven worden. Met aandachtsoefeningen, bewegingsspelletjes en creatieve opdrachten werken we aan bewustzijn van wat in en om hen heen gebeurt. De ouders gaan (apart) ook dieper in op wat dit voor de opvoedsituatie betekent. Het is ook mogelijk dat alleen ouders het programma (Mindful Parenting) volgen.

De begeleiding van de ouders is in handen van Merel Obermeijer, werkzaam als opvoedcoach & trainer. De kinderen worden begeleid door Lily Musters, werkzaam als psychomotorisch & psychosomatisch fysiotherapeut. Beiden zijn zeer enthousiast over de methode en willen dit graag doorgeven aan ouders en kinderen. Lily volgde onlangs daarvoor speciaal een opleiding bij Susan Bögels, en kan daardoor ook kinderen met ADHD en ASS in de groep begeleiden.

Introductiebijeenkomst klik hier: CJG

Ouders en hulpverleners die vrijblijvend willen kennismaken met de mindfulnesstrainers of de methode kunnen zich aanmelden.