psychomotorische therapie >> behandelaanbod >> .

Dit is een deel uit een persbericht uit 2015, het geeft (nog steeds) een leuk inzicht wat mindfunesstraining voor je kan betekenen...

Mindfulnesstraining  voor Ouder en Kind in Zeist

Waar ben je met je gedachten? We komen te laat als je zo door gaat!

 

Het kind treuzelt, of ' vergeet' zijn tas in te pakken. De ouder probeert rustig te blijven, tot hij of zij (bijna) ontploft. Daardoor gaat het zeker niet sneller en is bij beide partijen de spanning hoog voor de dag nog goed en wel is begonnen. Herkenbare ochtendstress? Tijd voor een adempauze...

Mindfulnesstraining voor ouder en kind samen: een oplossing voor veel dagelijkse problemen, start dit najaar in Zeist.

Mindfulness is hot. Je struikelt erover op tv, op internet en in de bladen. En het lijkt met ongeveer álles te maken te hebben: mindful eten, mindful afvallen,  mindful ouderschap... Dat is minder gek dan het klinkt, omdat alles beter gaat als je het met aandacht doet. Maar dan wel met een speciaal soort aandacht.

Verlichting bij klachten: Dr. Susan Bögels van UvA minds -Academisch behandelcentrum voor ouder en kind- heeft onderzoek naar gedaan. Zij heeft aangetoond dat mindfulnesstraining vaak leidt tot een flinke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit, en verbetering van de aandacht en concentratie.  Speciaal bij jongeren met ADHD/Autisme (ASS & PDDnos) én hun ouders.

Ouders en kinderen hebben echter géén diagnose nodig om ervan te profiteren. Het beter kunnen sturen van aandacht, en het aannemen van de open en accepterende houding die zo kenmerkend is voor mindfulness, maken dat men beter om kan gaan met lastige gevoelens en gedachten. En die hebben ouders en kinderen natuurlijk allemaal wel eens, of misschien wel regelmatig.

 

Meer weten over mindfulness

Voor ouders die samen met zijn/haar kind willen gaan ontdekken wat mindfulness kan bieden, zijn er verschillende opties.

  1. Neuzen op internet kost niets. Of bekijk op YouTube video´s van grondlegger Jon Kabat-Zinn. Probeer ook vooral eens de MBCT oefeningen uit.
  2. Thuis samen kun je met hulp van een boekje en bijbehorende CD of downloads aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld:
    Stilzitten als een kikker van Eline Snel (5-12 jr);
    Mindfulness voor je kids of jongeren van David Dewulf
  3. Nog fijner is het om onder begeleiding (eventueel  in groepsverband) een training volgen. Het voordeel hiervan is dat je in acht weken veel kennis en ervaring opdoet met mindfulness.